Hoe werkt het met geld en uren?
Geld is een serieuze zaak. En om misverstanden te voorkomen hebben we een systeem ontwikkeld waarbij misverstanden praktisch worden uitgesloten. Iedere dag of iedere week registreer je al je gewerkte uren online. Deze worden door de opdrachtgever beoordeeld en goedgekeurd. Zodra deze goedkeuring er is kunnen de facturen of loonstroken worden geprint.
Maar hoe ontstaat nu een tarief? Hoe stellen we een loon vast? En wat misschien nog wel het meest mistig is: wat draag ik af, wat bouw ik op, wat zijn mijn rechten? Allemaal vragen waar we gaan proberen zo duidelijk mogelijk antwoord op te geven.
Tarieven – Je zou zeggen da’s makkelijk. Maar er bestaan een paar soorten tarieven.
Lonen – Je wilt natuurlijk weten wat je verdient of wat je overhoudt.
Urenregistratie – Het is natuurlijk van belang dat dit goed werkt en wordt bijgehouden!
Tarieven
Om te beginnen is het even belang om het onderscheidt te maken wie het tarief bepaald. Ga je werken voor een uitzend- of detacheringsbureau dan heb je te maken met de tarieven die het bureau zijn overeengekomen met hun opdrachtgevers. Daar heb je dus geen invloed op. Maar er zijn ook situaties waarin jij een tarief moet bepalen.
Je laat jezelf payrollen
Wanneer je freelancer bent bepaal je natuurlijk sowieso je eigen tarief. Dat wordt meestal gebaseerd op ‘wat anderen doen’, ‘wat het bedrijf gewoon is om te bepalen’ of misschien zelfs wat een branchevereniging adviseert. Hoe je het ook vaststelt: je hebt meteen wel een idee wat je inkomsten zijn na de nog noodzakelijke afdrachten.
Dit wordt natuurlijk allemaal anders wanneer er van het tarief je gewend bent te hanteren plotseling een brutoloon moet worden gemaakt. De meeste schrikken zich dan een hoedje. Van het loon dat resteert kan er geen hypotheek meer betaald worden. Hoe kan dat en wat kun je daar aan doen?
Waarom hou ik zo weinig over?
Dat is natuurlijk relatief. Veruit de meeste mensen in Nederland werken op basis van een arbeidsovereenkomst en zijn gewend aan de verhoudingen van een bruto en een netto loon. Het grote probleem voor een freelancer die van zijn tarief een brutoloon en daarna een nettoloon wil maken is de laag ‘werkgeverspremies’. Dit zijn kosten die niemand normaal gesproken ziet maar die wel betaald worden. Denk dan aan WW- of WAO premies. Schematisch ziet het er zeg maar zo uit.
Opbouw tarief
Opbouw loon
Je ziet dat de elementen werkgeverspremie en werknemerspremie geen onderdeel uitmaken van de inkomensopbouw bij een freelancer.
Geen appels en peren
Nu wordt het lastig. Want je kan het namelijk zo moeilijk vergelijken. Een freelancer moet zich apart verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Bij een loon is dat een werkgeverspremie. Een freelancer krijgt niet doorbetaald bij ziekte. Werk je op basis van een arbeidsovereenkomst dan wordt je ook tijdens een ziekteperiode doorbetaald. Een freelancer zou hier dus eigenlijk wat geld voor opzij moeten leggen. Theoretisch dan hé… En dan hebben we het nog niet over pensioenopbouw, CAO’s die weer specifieke rechten kunnen geven. Wat het dus allemaal zo ondoorzichtig maakt is dat zaken als een arbeidsongeschiktheidsverzekering, vakantiegeld, reserveringen voor ziekte etc allemaal vrije keuzes zijn voor een freelancer. Doe je dit allemaal niet dan verdien je als freelancer in ieder geval nú meer geld. Moet je wel gezond blijven eten en bij trams uit de buurt blijven.
Tarief bepalen.
Bovenstaand is een nogal lange inleiding om vast te stellen dat het bepalen van een tarief best wel aandacht vraagt. Wanneer je als freelancer jezelf wilt laten verlonen en je hebt zelf weinig voorzieningen dan zul je in inkomen een stap terug gaan doen. Mits je hetzelfde tarief houdt natuurlijk. Draai het dus even om. Probeer vast te stellen hoeveel je aan inkomen nodig hebt ten opzicht van het gemiddelde aantal uren dat je als freelancer normaal werkt. Wij kunnen je dan helpen om dit nettoloon dan terug te rekenen naar uiteindelijk een tarief dat je bij je klanten neer kan leggen. Of dat haalbaar is moet je dan natuurlijk zelf bepalen.
Lonen
Hierboven hebben we, in een best wel korte bocht, geschetst hoe een loon is opgebouwd. Maar hoe werkt het nou met uitbetalen? En hoe zie ik wat er allemaal gebeurt?
Loonadministratie
Ja, het zijn van die begrippen die nogal op je gaap-spieren kunnen werken. Maar we moeten het er toch over hebben. Verlonen gaat nu eenmaal gepaard met een loonadministratie. Je ontvangt iedere 4 weken van ons een loonstrook waar je vrij nauwkeurig kan vinden wat je ontvangt en afdraagt.
Daarnaast ontvang je één keer per jaar een jaaropgave die je nodig hebt wanneer je je aangifte gaat doen. In het verleden stuurden wij deze informatie naar iedereen op. Ooit per post later per mail. De nieuwe privacy wetgeving heeft dit laatste echter niet meer mogelijk gemaakt. Nu zijn we liefhebber van de ‘old-school’ maar om nu alle loonstroken weer in enveloppen te gaan stoppen dat is ‘ancient-school’. Kortom, hier is een moderne variant voor. Iedereen heeft een account waar wij alle loonstroken, jaaropgave en andere persoonlijke brieven klaarzetten. Je kan deze dan zelf downloaden.
De link om daar te komen vind je onder ‘Jouw Linkjes’ in het menu.
Urenregistratie
Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat je uitbetaald wordt voor het werk dat je hebt verricht. Of beter: voor de uren die je hebt gewerkt of ergens aanwezig bent geweest. Ook hiervoor is een portal die je kan gebruiken om je gewerkte uren in te vullen. Hoewel best eenvoudig, leggen we deze toch kort even uit.
Je uren registreren
Wanneer je bent ingelogd onder ‘Jouw Linkjes’ > ‘Registreer je uren’ dan worden de volgende zaken je gevraagd in te vullen: